Auto van de zaak (1)

Wat zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting?

Ben je ondernemer en gebruik je je auto voor de zaak, dan heb je twee keuzemogelijkheden. Je auto is privébezit of je least de auto privé. Of, mogelijkheid 2: de auto is ondernemingsvermogen of je onderneming least de auto. Bij Peters & Van Sandijk rekenen we graag voor je uit welke mogelijkheid voor jou het meest gunstig is.

Auto is privébezit / je least de auto privé: minder dan 500 km’s privé
Is je auto privébezit, dan moet je vervolgens kijken naar het aantal privé-kilometers dat je in een jaar rijdt.

Rij je minder dan 500 privé-kilometers per jaar? Dan ziet de Belastingdienst jouw auto als ondernemingsvermogen. Je mag dan je autokosten (o.a. verzekering, brandstof, onderhoud/reparatie, wegenbelasting, parkeer- en tolgeld, afschrijving etc.) aftrekken van de winst uit je onderneming.

Je moet met een sluitende rittenadministratie wel kunnen aantonen dat je daadwerkelijk maar 500 kilometers privé hebt gereden. In dat geval wordt geen bijtelling bij je inkomsten berekend.

Auto is privébezit / je least de auto privé: meer dan 500 km’s privé
Rij je per jaar minder meer dan 500 privé-kilometers, dan kun je weer kiezen uit twee mogelijkheden: of de auto blijft privébezit of de auto wordt ondernemingsvermogen.
Je kunt deze keuze maar één keer maken per auto. Deze keuze geef je door in de eerste aangifte inkomstenbelasting die je doet na aanschaf van de auto.

Blijft de auto privébezit, dan mag je 19 cent per kilometer van je winst aftrekken voor zakelijke ritten. Wordt je auto ondernemingsvermogen? Dan staat de auto op de balans van je onderneming en mag je de eerder genoemde autokosten naar rato van zakelijk/privégebruik van je winst aftrekken. Gebruik je de auto privé, dan verreken je de aftrekbare kosten.

Auto is ondernemingsvermogen / je onderneming least de auto
In dit geval staat je auto ‘op de zaak’. Ook dan geldt weer dat de auto op de balans staat, de autokosten aftrekbaar zijn en dat je privégebruik moet verrekenen. Wanneer je de auto op je zaak zet, let dan nog even op de volgende belangrijke punten:

– je zet je auto voor de aanschafwaarde op de balans. Hier mag je ieder jaar de afschrijving vanaf halen: dat zijn daardoor dus extra kosten die je van je winst mag aftrekken;
– zorg ervoor dat de auto op jouw naam staat en niet op naam van bijvoorbeeld je partner;
– is je auto ondernemingsvermogen en rij je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan wordt de zogenaamde bijtelling berekend. Deze wordt automatisch in je aangifte inkomstenbelasting verrekend;
– wil je je auto liever leasen via je onderneming? Dan heb je de keuze uit operational lease of financial lease. Bij operational lease betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto die eigendom blijft van de leasemaatschappij. Er is dan ook geen sprake van ondernemingsvermogen. Bij financial lease koop je de auto en betaal je in termijnen de lening met rente terug. De auto mag je dan wel tot je ondernemingsvermogen rekenen en op de balans zetten.

In het volgende blog gaan we verder in op de gevolgen van een auto van de zaak voor de omzetbelasting.

Vragen? Neem contact op met Frank Schreurs: 0475 – 460060.