Auto van de zaak (2)

Wat zijn de gevolgen voor de btw?

Voor de btw maak je (net als bij de inkomstenbelasting) weer de keuze of je de auto tot je privébezit rekent of tot je ondernemingsvermogen. Hierbij maakt het niet uit welke keuze je voor de inkomstenbelasting hebt gemaakt. Je auto kan dus voor de inkomstenbelasting privébezit zijn en voor de btw ondernemingsvermogen, en andersom. Wij helpen je graag om te bepalen wat in jouw situatie het meeste geld voor je oplevert.

Auto is privé of je least de auto privé
De btw die je betaalt voor je autokosten (gebruik en onderhoud) mag je aftrekken. Als je least mogen de kosten voor gebruik en onderhoud niet in de leasekosten zijn meegenomen. Let op: dit mag alleen voor het gedeelte waarbij je de auto gebruikt voor omzet waarover je btw moet betalen. Heb je bijvoorbeeld een onderwijsinstelling en ben je daarmee vrijgesteld van btw en gebruik je je auto uitsluitend voor deze onderwijsactiviteiten? Dan mag je ook geen btw aftrekken van je autokosten. Voor het privégebruik mag je geen btw aftrekken. De Belastingdienst ziet woon-werkverkeer als privégebruik.

Auto is ondernemingsvermogen of je onderneming least de auto
De btw over de aanschafkosten, leasekosten, gebruik en onderhoud zijn aftrekbaar. Natuurlijk ook weer alleen voor dat gedeelte waarbij je de auto gebruikt voor omzet waarover je btw moet betalen. Als je least, mogen de kosten voor gebruik en onderhoud niet in de leasekosten zijn meegenomen. Let op: ook voor deze optie geldt dat je voor privégebruik geen btw mag aftrekken. De Belastingdienst ziet woon-werkverkeer als privégebruik. 

Btw en privégebruik
Over het gedeelte dat je je auto van de zaak ook privé gebruikt, betaal je btw. Ook hierbij wordt het onderscheid gemaakt tussen 500 kilometer per jaar privé rijden of niet. Rij je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé? Dan dien je dit te kunnen aantonen met een sluitende rittenadministratie. Rij je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan bepaal je de btw die je dient te betalen over je privégebruik als volgt:

Je hebt wel een rittenregistratie

De Belastingdienst heeft een rekenhulp waarmee je de btw berekent over je privégebruik. Deze btw betaal je in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Je hebt géén rittenregistratie
De te betalen btw over het privégebruik bepaal je dan als volgt:
– Bepaal je catalogusprijs, inclusief bpm en btw.
Heb je géén btw afgetrokken toen je de auto kocht? Dan hanteer je een percentage van 1,5%. Heb je wél btw afgetrokken toen je de auto kocht? Dan hanteer je een percentage van 2,7%. Let op: Dit percentage geldt voor vijf jaar en gaat voor het eerst in in het jaar dat je de auto voor het eerst gebruikt. Na deze eerste periode van vijf jaar, neem je 1,5%.
– Vermenigvuldig de catalogusprijs, inclusief bpm en btw met 1,5% of 2,7%.
– Dit is het bedrag dat je aan btw dient te betalen over je privégebruik. Deze btw vul je in in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Wordt je leaseauto door verschillende mensen gebruikt?
Soms wordt een ‘algemene bedrijfsauto’ gebruikt. Iedereen van het bedrijf kan deze auto dan gebruiken voor zakelijke ritten. Ook deze auto kan geleaset worden. Er gelden voor het gebruik van deze auto dan wel speciale (fiscale) regels.

Vragen? Neem contact op met Frank Schreurs.