BTW vrijstelling

Nieuwe vrijstelling voor de BTW voor kleine ondernemers

Kleine ondernemers kunnen alleen dit jaar nog gebruikmaken van de Kleine Ondernemings Regeling (KOR). Dit is een vrijstelling voor ondernemers die in een heel jaar minder dan € 1.883,- aan BTW moeten betalen aan de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2020 wordt de KOR vervangen door de nieuwe vrijstelling: de Omzetgerelateerde Vrijstelling Omzetbelasting (OVOB).

Met de vrijstelling OVOB wil het kabinet de kleine ondernemers blijven steunen en de administratieve lasten verminderen. Pas je als ondernemer de vrijstelling OVOB toe, dan betekent dit dat:

– je geen BTW meer in rekening mag brengen aan klanten inzake de omzet;
– BTW die aan jou in rekening is gebracht door andere ondernemers niet teruggevraagd kan worden aan de Belastingdienst;
– je geen BTW-aangifte meer hoeft te doen.

Naast ondernemers die een eenmanszaak of een VOF hebben, kunnen ook rechtspersonen de vrijstelling OVOB toepassen zoals een BV, stichting of vereniging.

Omzet is uitgangspunt
De nieuwe vrijstelling is gerelateerd aan de omzet van je onderneming. Als jouw verwachte omzet in een jaar onder de € 20.000,- ligt, dan kun je de vrijstelling OVOB aanvragen bij de Belastingdienst. Komt de omzet tussentijds boven de € 20.000,- uit, dan geldt dit als opzegging van de vrijstelling en ben je BTW verschuldigd.

Vraag OVOB aan vóór 20 november 2019
De vrijstelling OVOB kan vanaf nu worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Dit moet vóór 20 november 2019 gebeuren. De OVOB kan alleen vóóraf worden aangevraagd. De aanvraag geldt voor een termijn van minstens drie jaar. Pas je als kleine ondernemer nu de KOR toe en doe je geen aangiften? Dan word je automatisch aangemeld voor de vrijstelling OVOB bij de Belastingdienst. Pas je de KOR toe en worden er wel aangiften gedaan? Dan is de vraag of jouw omzet onder de € 20.000,- blijft. Is dat niet zo, dan is er geen recht op vrijstelling vanaf 1 januari 2020 en ondervind je vanaf 2020 financieel nadeel ten opzichte van de KOR.

Investering
Let op: ga je in de komende jaren een grote investering doen en is de vrijstelling OVOB van toepassing, dan kan de BTW niet worden teruggevraagd van de Belastingdienst. Dit kan een reden zijn om de nieuwe vrijstelling OVOB wel of niet aan te vragen.

Heb je vragen of wil je naar aanleiding van dit blog meer weten? Neem dan contact met ons op: 0475 – 460060.