Maak kennis met de financieel experts van de binnenvaart

In 2001 stonden Johan Peters en Peter van Sandijk voor een belangrijke keuze: in loondienst gaan of samen een administratie- en belastingadvieskantoor starten. Het werd het laatste. Peters & Van Sandijk was een feit.

Hun schippersafkomst zorgde ervoor dat na verloop van tijd ook steeds meer binnenvaartondernemers aanklopten voor fiscaal advies en het verzorgen van de financiële administratie. Want, zo lieten zij herhaaldelijk weten: “Eindelijk een adviseur die ons snapt en dezelfde taal spreekt.”

Op 1 januari 2012 werden Marion van de Runstraat en Dennis van den Heuvel partner en mede-eigenaar. Hoewel ook bedrijven uit andere branches met open armen werden ontvangen, positioneerde Peters & Van Sandijk zich in de afgelopen jaren steeds duidelijker als het kantoor voor de binnenvaart. In 2015 werd een tweede kantoor geopend op een strategisch plek aan het water in Zwijndrecht.

Het kantoor dat Johan en Peter ooit met zijn tweeën startten, is nu een kantoor met een team van 15 financieel experts voor de binnenvaart.

Johan Peters – partner / eigenaar / fiscalist

“Ik ben opgegroeid in de binnenvaart en heb alle diploma’s die je als binnenvaart ondernemer nodig hebt. Denk aan het Groot Vaarbewijs, het marifonie certificaat, ADR en Vakbekwaamheid ondernemer in de binnenvaart. Ik zou dus in theorie zo de binnenwateren op kunnen, maar laat dat liever aan mijn klanten over.”

Peter van Sandijk – partner / eigenaar / administrateur

“Mijn opa’s en oma’s en mijn eigen ouders hebben altijd gevaren. En ook mijn twee broers varen op binnenvaartschepen. Ik kan dus wel zeggen dat ik dezelfde taal spreek als de binnenvaartondernemers die bij ons klant zijn. Van lego bouwde ik vroeger schepen om gedroogde bruine bonen van de ene kant van de kamer naar de andere te vervoeren. In mijn tienerjaren speelde ik computer games die gingen over het vervoeren van goederen en personen over de weg, door de lucht of via het water. Interesse voor de vervoerssector zit er bij mij dus al van jongs af aan in.”

Dennis van den Heuvel – partner / eigenaar / administrateur

“Ik ben binnen ons kantoor de adviseur voor mkb-ondernemers. Eigenlijk ben ik de persoon die alle bedrijven beheert en aanneemt die niet aan de scheepvaartsector gerelateerd zijn. Zelf heb ik geen achtergrond in de binnenvaart. Maar via mijn collega’s die dat wel hebben, heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over deze specifieke branche.”

Marion van de Runstraat – partner / eigenaar / salarisadministrateur

“Ik ken de binnenvaartwereld door en door. Ik ben er als schippersdochter zelf in opgegroeid. Mijn man vaart op een tanker en heb ik heel veel vrienden uit de binnenvaart. Naast mijn werk bij Peters & Van Sandijk doe ik veel voor Koninklijke BLN-Schuttevaer, de brancheorganisatie voor de binnenvaart. Ook ben ik aspirant-lid bij het pensioenfonds voor Rijn- en Binnenvaart.”

Mariet van Duinen – secretaresse

“Mijn ouders hebben zelf nooit gevaren, maar mijn opa’s en oma’s wel. En twee ooms van mij. Mijn familie heeft dus best wel affiniteit met de binnenvaart. In de zomervakanties voer ik vaker met mijn ooms mee, iets waar ik nog altijd mooie herinneringen aan heb. Zelf varen over de binnenwateren lijkt me een mooi avontuur, maar ik zou het niet kunnen. Als gezelschapsmens kan ik nooit zo lang weg zijn van familie en vrienden.”

Veronique Bienenmann – directiesecretaresse / belasting-assistent

“Mijn ouders varen en ik heb heel veel vrienden die net als ik zijn opgegroeid op een binnenvaartschip. In mijn jeugdjaren heb ik in Maasbracht op het schippersinternaat gezeten. Ik heb zelf ook ooit de papieren en diploma’s gehaald om het beroep van binnenvaartschipper uit te kunnen oefenen. Maar het is toch anders gelopen.”

Nicky Godschalk – administratief medewerker

“Ik heb niet direct een link met de binnenvaart. Ik hou er gewoon van om administraties bij te werken voor bedrijven. Toen ik hier pas kwam werken wist ik eigenlijk niet zo heel veel over de binnenvaartsector. Maar dat is in de loop van de tijd natuurlijk veranderd.”

Jessie Sonnemans-Hodzelmans – administratief medewerker

“Ik ben zelf niet van schippersafkomst. In het begin moest ik best wel wat moeite doen om bepaalde woorden te begrijpen. Termen als ‘gasolie’ en ‘buikdenning’ zeiden me niet zo veel. De eerste fout die ik maakte was dat ik ‘boot’ zei in plaats van schip. Maar ik heb veel geleerd en leer nog elke dag bij.”

Ton van Gils – belastingadviseur

“Ik kom uit een typische binnenvaartfamilie. Mijn ouders, broers en zus zijn altijd werkzaam geweest in de binnenvaartsector. Die roots komen me natuurlijk goed van pas bij het uitvoeren van mijn dagelijkse werk als belastingadviseur.”

Remco van de Wiel – assistent-accountant

“Na mijn studie aan de universiteit Maastricht met specialisatie berichtgeving, ben ik in 2003 in dienst van Peters & van Sandijk gekomen. Naast het samenstellen van jaarrekeningen, verzorgen van financiële aangiftes op het gebied van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting ben ik intern het aanspreekpunt voor de automatisering.”

Ellen Sanders-Jorissen – assistent-salarisadministratie

“Ik werk nog niet zo heel lang bij Peters & Van Sandijk en heb ook geen directe relatie met de binnenvaart. De sector was dan ook helemaal nieuw voor mij toen ik hier binnenkwam. Maar interessant en uitdagend is het zeker.”

Ludo Hardeman – fiscalist

“Ik kom uit een ondernemersfamilie uit Venlo. De enige link met de binnenvaart is dus de Maas en de haven van Venlo. Maar het is absoluut een mooie sector om in en voor te werken. Ik ondersteun de binnenvaartondernemers graag op het gebied van financiën en belastingen.”

Frank Schreurs – assistent-accountant

“De binnenvaart is een nichemarkt. Maar als ik kijk naar ons klantenbestand binnen die sector, dan is dat toch behoorlijk veelzijdig en divers. Die diversiteit spreekt mij heel erg aan. Ik heb zelf nooit gevaren, maar ik voel me wel thuis in deze branche.”

Betty Knol – assistent-accountant

“Ik ben opgegroeid op een schip. Met mijn ex-man heb ik 12 jaar lang een eigen binnenvaartschip gehad. En ook mijn huidige partner is van beroep binnenvaartschipper. Ik weet dus echt waar mijn klanten het over hebben, omdat ik de meeste zaken zelf al een keer heb meegemaakt.”